Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słomki z kminkiem"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11072
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3483
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1179
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4188
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 366
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11072
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3483
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1179
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4188
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 366
Składniki
Mleko zagotować z dodatkiem 125 ml wody, masła oraz szczypty soli. Stopniowo dodawać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto jest gotowe, jeśli ładnie odchodzi od garnka, a na jego dnie wytworzy się biała warstwa.
Ciasto przełożyć do miski i jeszcze ciepłe utrzeć z jajkami (dodawać po jednym). Kiedy będzie gładkie, odstawić na pół godziny do wystygnięcia.
Przestudzone ciasto (powinno być gęste), przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką. Można je wycisnąć tylko przez dużą końcówkę.
Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pójdzie łatwiej, jeśli włożysz go na chwilę do zamrażalnika albo potrzesz tarkę oliwą.
Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać szprycą, w niewielkich odstępach, cienkie paski o długości ok. 12 cm, każdy posmarować żółtkiem.
Ptysiowe paski obsypać solą i nasionami kminku. Piec 5 minut w temperaturze 200°C, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec, aż się ładnie zrumienią (ok. 20 minut). Pod koniec pieczenia obsypać serem. Gotowe słomki potrzymać w piekarniku aż do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
ok. 70 minutŹródło: Twoje Imperium