Do góry

Dania główne Przepis na:

Słomki z kminkiem

Słomki z kminkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Słomki z kminkiem"

Składniki

  • 125 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • twardy ser żółty (np. parmezan
  • cheddar)
  • kminek
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Słomki z kminkiem

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować z dodatkiem 125 ml wody, masła oraz szczypty soli. Stopniowo dodawać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto jest gotowe, jeśli ładnie odchodzi od garnka, a na jego dnie wytworzy się biała warstwa.

  2. Ciasto przełożyć do miski i jeszcze ciepłe utrzeć z jajkami (dodawać po jednym). Kiedy będzie gładkie, odstawić na pół godziny do wystygnięcia.

  3. Przestudzone ciasto (powinno być gęste), przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką. Można je wycisnąć tylko przez dużą końcówkę.

  4. Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pójdzie łatwiej, jeśli włożysz go na chwilę do zamrażalnika albo potrzesz tarkę oliwą.

  5. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać szprycą, w niewielkich odstępach, cienkie paski o długości ok. 12 cm, każdy posmarować żółtkiem.

  6. Ptysiowe paski obsypać solą i nasionami kminku. Piec 5 minut w temperaturze 200°C, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec, aż się ładnie zrumienią (ok. 20 minut). Pod koniec pieczenia obsypać serem. Gotowe słomki potrzymać w piekarniku aż do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

  7. ok. 70 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń