Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Soczewica z dynią i pulpecikami mięsnymi"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 908
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2799
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 908
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2799
Składniki
Mielone mięso włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili, pietruszkę, jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie połącz. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Mokrymi dłońmi uformuj około 12 kulek jednakowej wielkości. Na patelni podgrzej olej i obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor.
Opłucz soczewicę i na 2 godziny włóż ją do zimnej wody, aby napęczniała. Odcedź. Umyj dynię, przekrój ją i wyjmij nasiona. Miąższ pokrój w kostkę. Drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej olej i podsmaż dynię. Dodaj cebulę i czosnek. Następnie wrzuć tymianek i soczewicę. Wszystko zalej 2 litrami wody i powoli gotuj przez ok. 30 minut.
Do garnka z soczewicą włóż pulpety. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory. Wszystko dopraw do smaku solą i przyprawami. W razie potrzeby dosłodź i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wmieszaj drobno posiekany szczypior z dymek. Danie podawaj z grzankami.Źródło: Na żywo