Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Soczewica z dynią i pulpecikami mięsnymi"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3940
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19933
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3056
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4276
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3940
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19933
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3056
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4276
Składniki
Mielone mięso włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili, pietruszkę, jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie połącz. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Mokrymi dłońmi uformuj około 12 kulek jednakowej wielkości. Na patelni podgrzej olej i obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor.
Opłucz soczewicę i na 2 godziny włóż ją do zimnej wody, aby napęczniała. Odcedź. Umyj dynię, przekrój ją i wyjmij nasiona. Miąższ pokrój w kostkę. Drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej olej i podsmaż dynię. Dodaj cebulę i czosnek. Następnie wrzuć tymianek i soczewicę. Wszystko zalej 2 litrami wody i powoli gotuj przez ok. 30 minut.
Do garnka z soczewicą włóż pulpety. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory. Wszystko dopraw do smaku solą i przyprawami. W razie potrzeby dosłodź i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wmieszaj drobno posiekany szczypior z dymek. Danie podawaj z grzankami.Źródło: Na żywo