Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Soczewica z dynią i pulpecikami mięsnymi"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10405
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336742
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4270
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423591
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10405
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336742
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4270
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423591
Składniki
Mielone mięso włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili, pietruszkę, jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie połącz. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Mokrymi dłońmi uformuj około 12 kulek jednakowej wielkości. Na patelni podgrzej olej i obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor.
Opłucz soczewicę i na 2 godziny włóż ją do zimnej wody, aby napęczniała. Odcedź. Umyj dynię, przekrój ją i wyjmij nasiona. Miąższ pokrój w kostkę. Drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej olej i podsmaż dynię. Dodaj cebulę i czosnek. Następnie wrzuć tymianek i soczewicę. Wszystko zalej 2 litrami wody i powoli gotuj przez ok. 30 minut.
Do garnka z soczewicą włóż pulpety. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory. Wszystko dopraw do smaku solą i przyprawami. W razie potrzeby dosłodź i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wmieszaj drobno posiekany szczypior z dymek. Danie podawaj z grzankami.Źródło: Na żywo