Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Soczysta rolada z boczku"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8614
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10251
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4660
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8614
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10251
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4660
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Składniki
Boczek umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skórkę dekoracyjnie ponacinaj ostrym nożem. Przewróć mięso na drugą stronę i oprósz je solą oraz pieprzem.
Cytryny sparz. Na drobnej tarce otrzyj z nich skórkę (tylko żółtą część, biała jest gorzka!). Czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Posiekaj też opłukany i osuszony majeranek.
Wymieszaj skórkę cytrynową z czosnkiem i majerankiem. Posmaruj tym boczek i zwiń go ciasno w roladę. Obwiąż ją mocno bawełnianym sznurkiem i ułóż w brytfannie. Piecz ok. 4 godz. w 150 st.
Pory oczyść z wierzchnich liści, przekrój i bardzo dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osusz je i potnij na kawałki. Do garnka wlej śmietanę kremówkę. Podgrzej ją bardzo mocno, wymieszaj z sambal oelek. Wrzuć pory.
Gdy wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i duś pory ok. 10 min. Jarzynkę przełóż na półmisek, na tym ułóż upieczoną roladę (wcześniej usuń z niej sznurek).Źródło: Tina