Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Soczysta rolada z boczku"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 208
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
Składniki
Boczek umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skórkę dekoracyjnie ponacinaj ostrym nożem. Przewróć mięso na drugą stronę i oprósz je solą oraz pieprzem.
Cytryny sparz. Na drobnej tarce otrzyj z nich skórkę (tylko żółtą część, biała jest gorzka!). Czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Posiekaj też opłukany i osuszony majeranek.
Wymieszaj skórkę cytrynową z czosnkiem i majerankiem. Posmaruj tym boczek i zwiń go ciasno w roladę. Obwiąż ją mocno bawełnianym sznurkiem i ułóż w brytfannie. Piecz ok. 4 godz. w 150 st.
Pory oczyść z wierzchnich liści, przekrój i bardzo dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osusz je i potnij na kawałki. Do garnka wlej śmietanę kremówkę. Podgrzej ją bardzo mocno, wymieszaj z sambal oelek. Wrzuć pory.
Gdy wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i duś pory ok. 10 min. Jarzynkę przełóż na półmisek, na tym ułóż upieczoną roladę (wcześniej usuń z niej sznurek).Źródło: Tina