Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Soczysta rolada z boczku"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 988
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 380
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 586
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1096
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 988
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 380
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 586
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1096
Składniki
Boczek umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skórkę dekoracyjnie ponacinaj ostrym nożem. Przewróć mięso na drugą stronę i oprósz je solą oraz pieprzem.
Cytryny sparz. Na drobnej tarce otrzyj z nich skórkę (tylko żółtą część, biała jest gorzka!). Czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Posiekaj też opłukany i osuszony majeranek.
Wymieszaj skórkę cytrynową z czosnkiem i majerankiem. Posmaruj tym boczek i zwiń go ciasno w roladę. Obwiąż ją mocno bawełnianym sznurkiem i ułóż w brytfannie. Piecz ok. 4 godz. w 150 st.
Pory oczyść z wierzchnich liści, przekrój i bardzo dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osusz je i potnij na kawałki. Do garnka wlej śmietanę kremówkę. Podgrzej ją bardzo mocno, wymieszaj z sambal oelek. Wrzuć pory.
Gdy wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i duś pory ok. 10 min. Jarzynkę przełóż na półmisek, na tym ułóż upieczoną roladę (wcześniej usuń z niej sznurek).Źródło: Tina