Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysty burger nadziewany serem, z jajkiem, bekonem i sosem paprykowym

Soczysty burger nadziewany serem, z jajkiem, bekonem i sosem paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 1676

Bardzo soczysty burger nadziewany serem, z jajkiem, bekonem, konfiturą z cebuli i sosem paprykowym. Pyszne i wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Składniki podane na 1 burger, wystarczy odpowiednio przemnożyć ilość. Możemy zmniejszyć ilość mięsa lub usunąć ser ze środka kotleta i też będzie pysznie !!

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Soczysty burger nadziewany serem, z jajkiem, bekonem i sosem paprykowym

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy plastry boczku, temperaturę regulujemy tak by powoli wysmażać tłuszcz do momentu w którym boczek będzie chrupiący ale nie zwęglony. Ściągamy bekon do odsączenia na papierowy ręcznik. a wysmażony tłuszcz pozostawiamy na patelni. Przyda się do smażenia kotletów i nada im fajnego wędzonego posmaku.

    Kroimy pomidora w plastry. Odstawiamy na bok

    Smażymy jajko sadzone, najlepiej ww okrągłej formie zbliżonej średnicą do średnicy bułki. Odstawiamy na bok.


    Przygotowujemy sos: kroimy paprykę w bardzo drobną kosteczkę (ok 3 na 3 mm), mieszamy majonez z ketchupem, dodajemy paprykę, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na bok do przegryzienia.

    Przygotowujemy bułki. Jeśli trzeba - rozkrajemy bułki, smarujemy obie części połową przygotowanego sosu. Na każdą połówkę kładziemy plaster sera tak przygotowane kładziemy na blasze do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i czekamy na odpowiedni moment, aby włożyć bułki.


    Przygotowujemy mieszankę soli, pieprzu i tymianku do przyprawienia kotleta (w małej miseczce), jednak odstawiamy ją na bok. Przyprawiać będziemy dopiero na patelni (wcześniejsze przyprawienie sprawi, że kotlet stanie sią twardy, gumowy i suchy a gdy przyprawimy go dopiero na patelni pozostanie miękki i bosko soczysty).






  2. Kroimy cebulę w cienkie piórka, wkładamy na patelnię z 2 łyżeczkami cukru, odrobiną masła, szczyptą soli (do smaku) i łyżką wody. Smażymy na średnim ogniu, jak konfiturę, dolewając łyżkę wody jeśli jest potrzeba.

  3. Mięso mielone szybko ugniatamy (bardzo krótko, dosłownie kilka ruchów, ponieważ długie wyrabianie utwardzi mięso a tego nie chcemy). Formujemy z niego dwa duże placki średnicy ok 1,5 raza większej niż średnica bułki (mięso będzie się "zbiegać" do środka).
    Między placki mięsa wkładamy dwa plastry sera i dokładnie zaklejamy brzegi, by powstał jeden kotlet. Dbamy by tak powstały kotlet miał średnicę 1,5 raza większą niż bułka.

  4. Gdy już wszystkie poprzednie etapy mamy gotowe, wstawiamy bułki z serem do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, na ok 5 min.

    Następnie rozgrzewamy mocno (ale nie do dymienia tłuszczu) patelnię z tłuszczem po wysmażaniu boczku. Posypujemy jedną stronę kotleta mieszanką przygotowanych przypraw i tą stroną kładziemy na patelnię. Smażymy kilka minut do zbrązowienia powierzchni kotleta, nastepnie posypujemy przyprawą drugą stronę kotleta, przekładamy kotlet na drugą stronę i znów smażymy do zbrązowienia.

    Jeśli nie jesteśmy pewni stopnia wysmażenia kotleta, możemy odłupać dla sprawdzenia kawałeczek na patelni, należy jednak pamiętać że ta czynność pozbawi kotleta części soczystości.

  5. Teraz trzeba działać bardzo szybko, wyjmujemy bułki i składamy burgery, kolejność dowolna acz polecam od dołu pomidor, jajko, bekon, burger, konfitura z cebuli, reszta sosu paprykowego.

    Jemy rękoma, warto sobie przygotować chusteczki. Będzie ciec :D ale właśnie dlatego takie to pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń