Do góry

Dania główne Przepis na:

spagetti a''la sugo

spagetti ala sugo

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 23

Dodano:

Odsłon: 1394

Pyszne, sycące i zachwycające ;-D

Składniki

  • makaron, do wyboru wstążki spagetii czy rurki., 1 opakowanie
  • cebulka, 1/2
  • mieso mielone, 1/2 kg
  • marchew, 3 sztuki
  • pietruszka ( korzeń ), 2 sztuki
  • pasta warzywna (nie koncetrat pomidorowy), 1 duza łyzka
  • czosnek, 2 małe ząbki
  • oliwa, 2 łyzki
  • masło, 1 łyżka
  • liść laurowy i ziele angielskie, 1 i 2
  • papryka w proszku (ostra), 1 łyżczka
  • pieprz, sól i wegeta, do smaku
  • przecier pomidorowy, 2 kartoniki
  • parmezan, regiano lub padano
  • Gałka muszkatołowa, do smaku
  • oregano i bazylia (suszone), do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
spagetti a''la sugo

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmaż mięso mielone z cebulką i przypraw gałką ( nie wiele ). Podduś pod przykryciem. Dodaj liść laurowy, ziele, paprykę w proszku oraz startą na małej tarce marchewkę i pietruszkę a także pastę warzywną i podlej pół szklanki wody następnie duś około 15 minut mieszając co jakiś czas. Uważaj aby zawartość garnka się nie przypaliła. W tym celu możesz podlewać troszkę woda. Kiedy jarzynki są miękkie można dodać przecier pomidorowy dodać czosnek ( naciąć tylko ząbki )dobrze wymieszaj i zostaw na małym ogniu. W chwili kiedy sos się zagotuje nastaw w osolona wodę i ugotuj makaron. Moim sekretem jest to ze podczas gotowania sosu dodaje 2 łyżki parmezanu już starego. Aby zniwelować kwaskowaty smak pomidorów dodaje do sosu masła ( zawsze pomaga ). Na sam koniec dopraw do smaku przyprawami a także rozetrzyj nad garnkiem w dłoniach oregano i bazylię. Można użyć świeżych ale nie każdy to lubi. przed podaniem usuń z sosu czosnek i liść laurowy. Wiem że przepis nie jest łatwy ale warto się namęczyć. Życzę smacznego i pozdrawiam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 14 sierpnia 2009 Brzmi bardzo zachęcająco i smacznie,na pewno dodaję do ulubionych i wypróbuję przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń