Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 23
Dodano: 10.07.2009
Odsłon: 1394
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Na oliwie podsmaż mięso mielone z cebulką i przypraw gałką ( nie wiele ). Podduś pod przykryciem. Dodaj liść laurowy, ziele, paprykę w proszku oraz startą na małej tarce marchewkę i pietruszkę a także pastę warzywną i podlej pół szklanki wody następnie duś około 15 minut mieszając co jakiś czas. Uważaj aby zawartość garnka się nie przypaliła. W tym celu możesz podlewać troszkę woda. Kiedy jarzynki są miękkie można dodać przecier pomidorowy dodać czosnek ( naciąć tylko ząbki )dobrze wymieszaj i zostaw na małym ogniu. W chwili kiedy sos się zagotuje nastaw w osolona wodę i ugotuj makaron. Moim sekretem jest to ze podczas gotowania sosu dodaje 2 łyżki parmezanu już starego. Aby zniwelować kwaskowaty smak pomidorów dodaje do sosu masła ( zawsze pomaga ). Na sam koniec dopraw do smaku przyprawami a także rozetrzyj nad garnkiem w dłoniach oregano i bazylię. Można użyć świeżych ale nie każdy to lubi. przed podaniem usuń z sosu czosnek i liść laurowy. Wiem że przepis nie jest łatwy ale warto się namęczyć. Życzę smacznego i pozdrawiam.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

agulam22 14 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Brzmi bardzo zachęcająco i smacznie,na pewno dodaję do ulubionych i wypróbuję przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz