Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ponoć sycylijskie danie swą nazwę zawdzięcza kompozytorowi Belliniemu, autorowi opery "Norma", który jedząc je po raz pierwszy krzyknął zachwycony-"tak,to jest prawdziwa Norma"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 86
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 86
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Składniki
Bakłażana umyć, pokroić w plastry lub grubą kostkę, posolić i zostawić na sicie, aż puści gorzki sok.Zdarzają się okazy,które można od razu smażyć,jednak nie warto ryzykować,gorzki bakłażan jest "niezjadliwy"
Na patelni rozgrzać oliwę,dodać pokrojony czosnek, pomidory świeże lub z puszki, kilka listków bazylii,sól.
Po uduszeniu sos przetrzeć, ew doprawić pieprzem
Gotować makaron al'' dente.Jednocześnie usmażyć na oliwie odciśnięty i osuszony bakłażan.
Ugotowany makaron szybko połączyć z sosem i bakłażanem-ja wolę kłaść oddzielnie na talerz.
Posypać parmezanem.Według oryginalnego przepisu należałoby użyć słonej sprasowanej ricotty,ale jest ona trudno dostępna