Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Spaghetti bolognese"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 474
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 308
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 474
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 308
Składniki
Warzywa oczyść. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Marchewkę oraz łodygi selera pokrój w kosteczkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj rozdrobnioną marchewkę, pieczarki oraz seler. Smaż całość, często mieszając, 5 min. Po tym czasie dodaj mięso mielone. Dalej mieszając smaż, aż mięso się zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy Dopraw solą i pieprzem.
Całość zalej bulionem (może być z kostki). Jeśli chcesz, dodaj po szczypcie ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Przykryj i duś sos na małym ogniu 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Zagotuj 3 litry osolonej wody. Na wrzątek wrzuć makaron. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź na sicie i polej sosem mięsnym. Dekoruj oliwkami i bazylią.
Czas ok. 40 min; porcja – 330 kcal, cena 2,70 zł.
Im więcej marchewki dodasz, tym sos do makaronu będzie słodszy.Źródło: Świat kobiety