Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śródziemnomorska jarska patelnia"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Składniki
Marchewki oczyść, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osącz, pokrój w kostkę lub grubsze półplasterki.
Kuskus wsyp do mi- ski, zalej wrzątkiem. Woda powinna sięgać centymetr powyżej powierzchni kaszki. Dodaj sporą szczyptę soli oraz masło, wymieszaj starannie widelcem. Odstaw do napęcznienia.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do kaszy, wymieszaj. Obierz i poszatkuj cebule. Cukinię wyszoruj, pozostaw ze skórką, pokrój na kawałki. Paprykę umyj, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w dużą kostkę.
Pomidory umyj, po- krój na ćwiartki lub ósemki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor. Dodaj zblanszowaną marchewkę, cukinię i paprykę. Smaż, mieszając, 5 minut. Kus kus przemieszaj widelcem, wsyp na patelnię. Dodaj pomidory. Ogrzewaj chwilę, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udekoruj bazylią.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety