Do góry

Dania główne Przepis na:

Śródziemnomorska jarska patelnia

Śródziemnomorska jarska patelnia

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Śródziemnomorska jarska patelnia"

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 szklanki kuskusu
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • olej
  • pieprz
  • 2 pomidory
  • suszone zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki oczyść, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osącz, pokrój w kostkę lub grubsze półplasterki.

  2. Kuskus wsyp do mi- ski, zalej wrzątkiem. Woda powinna sięgać centymetr powyżej powierzchni kaszki. Dodaj sporą szczyptę soli oraz masło, wymieszaj starannie widelcem. Odstaw do napęcznienia.

  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do kaszy, wymieszaj. Obierz i poszatkuj cebule. Cukinię wyszoruj, pozostaw ze skórką, pokrój na kawałki. Paprykę umyj, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w dużą kostkę.

  4. Pomidory umyj, po- krój na ćwiartki lub ósemki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.

  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor. Dodaj zblanszowaną marchewkę, cukinię i paprykę. Smaż, mieszając, 5 minut. Kus kus przemieszaj widelcem, wsyp na patelnię. Dodaj pomidory. Ogrzewaj chwilę, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udekoruj bazylią.

  6. porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń