Do góry

Dania główne Przepis na:

Stripsy drobiowe domowe a jak z KFC

Stripsy drobiowe domowe  a jak z KFC

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 3095

Domowa wersja słynnych stripsów z kurczaka. W wersji fastfood są w większości lokali. Jednak domowe są lepsze, ponieważ "nie pieką dwa razy" jak te kupowane.

Składniki

  • Pierś z kurczaka 650g
  • Olej 500g + 2 łyżki
  • Mleko 3.2% 150ml
  • Mąka 400g + 50g
  • Jajko
  • Papryka słodka mielona
  • Pieprz cayenne
  • Bazylia
  • Oregano
  • Czosnek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Kurkuma
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Stripsy drobiowe domowe a jak z KFC

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie paski ok 1cm szerokości do 5-6 długości. Pokrojony kurczak trafia do miski z dwiema łyżkami oleju i łyżeczką papryki czerwonej oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne. Wszystko mieszamy i odstawiamy.

  2. Najważniejszym etapem jest przygotowanie mieszanki przypraw. Czyli kubeczek do niego po kolei: łyżeczka czosnku mielonego, 4-5 łyżeczek papryki czerwonej słodkiej, łyżeczka soli, 2-3 łyżeczki oregano, bazyli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki pieprzu cayenne chyba że ktoś lubi więcej to można oczywiście, . Następnie wlewamy mleko do wyższego naczynia albo miski, w której będziemy robili ciasto do stripsów. Kolejne jest jako, wszystkie przyprawy i mąka 50g. Składniki łączymy przy pomocy blendera. Konsystencja ciasta powinna być podobna do śmietany albo ciasta na naleśniki.

  3. W większej misce umieszczamy mąkę 400g w niej będziemy obtaczali nasze kawałki kurczaka. Najlepiej w woku grzejemy 500ml oleju. Teraz po kolei kurczak trafia do miski z ciastem następnie do mąki i na ruszt z piekarnika żeby opadł nadmiar mąki. Nie można jej oszczędzać gdyż to właśnie mąka robi tą nie równą panierkę.

  4. Pod tym rusztem z piekarnika dobrze jest umieścić blaszkę wtedy oszczędzamy na sprzątaniu.

  5. Na rozgrzany olej wkładamy kilka szt stripsów tak aby były zanurzone. Smażymy 3-5 min jeżeli kawałki są duże to chwilę dłużej.

  6. Po wyciągnięciu stripsy idą na papier kuchenny, żeby nadmiar oleju na nim został.

  7. Gotowe stripsy podajemy wg uznania z frytkami, ziemniakami lub same z sosem czosnkowym lub innym. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń