Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wersja słynnych stripsów z kurczaka. W wersji fastfood są w większości lokali. Jednak domowe są lepsze, ponieważ "nie pieką dwa razy" jak te kupowane.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 128
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 62
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 139
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 128
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 62
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 139
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie paski ok 1cm szerokości do 5-6 długości. Pokrojony kurczak trafia do miski z dwiema łyżkami oleju i łyżeczką papryki czerwonej oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
Najważniejszym etapem jest przygotowanie mieszanki przypraw. Czyli kubeczek do niego po kolei: łyżeczka czosnku mielonego, 4-5 łyżeczek papryki czerwonej słodkiej, łyżeczka soli, 2-3 łyżeczki oregano, bazyli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki pieprzu cayenne chyba że ktoś lubi więcej to można oczywiście, . Następnie wlewamy mleko do wyższego naczynia albo miski, w której będziemy robili ciasto do stripsów. Kolejne jest jako, wszystkie przyprawy i mąka 50g. Składniki łączymy przy pomocy blendera. Konsystencja ciasta powinna być podobna do śmietany albo ciasta na naleśniki.
W większej misce umieszczamy mąkę 400g w niej będziemy obtaczali nasze kawałki kurczaka. Najlepiej w woku grzejemy 500ml oleju. Teraz po kolei kurczak trafia do miski z ciastem następnie do mąki i na ruszt z piekarnika żeby opadł nadmiar mąki. Nie można jej oszczędzać gdyż to właśnie mąka robi tą nie równą panierkę.
Pod tym rusztem z piekarnika dobrze jest umieścić blaszkę wtedy oszczędzamy na sprzątaniu.
Na rozgrzany olej wkładamy kilka szt stripsów tak aby były zanurzone. Smażymy 3-5 min jeżeli kawałki są duże to chwilę dłużej.
Po wyciągnięciu stripsy idą na papier kuchenny, żeby nadmiar oleju na nim został.
Gotowe stripsy podajemy wg uznania z frytkami, ziemniakami lub same z sosem czosnkowym lub innym. Smacznego