Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow z kluseczkami

Strogonow z kluseczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 13

Smaczny pomysł na "Strogonow z kluseczkami"

Składniki

  • 40 dag polędwicy wołowej (może być też udziec indyczy)
  • 3 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml śmietany 36-proc
  • klarowane masło
  • gałązki tymianku
  • szałwii
  • estragonu
  • musztarda. Kluski kładzione: 20 dag mąki
  • jajko
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Strogonow z kluseczkami

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój pod skosem na plastry (wtedy będzie widać włókna), a następnie w poprzek włókien na cienkie paski. Papryki pokrój w długie paski, cebule w piórka, pieczarki na ćwiartki. Czosnek posiekaj i rozetrzyj płaską stroną noża.

  2. Patelnię lekko natłuść klarowanym masłem, rozgrzej. Włóż pieczarki, dodaj gałązkę tymianku, usmaż. Zdejmij z patelni. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek i gałązkę estragonu, podlej wodą, podduś. Zdejmij.

  3. Wrzuć paprykę i gałązkę szałwii, podsmaż. Zdejmij. Wrzuć mięso i gałązkę tymianku, szybko podsmaż. Podlej winem, odparuj. Oprósz solą. Dodaj cebule, wymieszaj. Dodaj pieczarki, wymieszaj. Dodaj paprykę, wymieszaj. Wlej śmietanę, dodaj musztardę, połącz. Oprósz solą i pieprzem. Zagotuj.

  4. Kluski kładzione: mąkę rozrób z jajkiem, szczyptą soli, posiekanymi ziołami i wodą na dość gęste ciasto. Nakładaj łyżką na wrzącą lekko posolo ną wodę. Zagotuj. Gdy kluski wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową. Podsmaż na maśle klarowanym z listkami szałwii dla aromatu. Podaj ze strogonowem.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń