Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szczupak w ziołach"
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 95
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2156
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 999
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 95
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2156
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 999
Składniki
Filety opłucz, osusz, w razie potrzeby podziel na porcje. Ponacinaj skórkę. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny.
Na patelni rozgrzej masło. Włóż porcje ryby, smaż z dwóch stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, odłóż. Trzymaj w cieple. Na tę samą patelnię wlej olej.
Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć przeciśnięty czosnek, umyte, osuszone i przekrojone na połówki pomidorki oraz osączone z zalewy kapary. Smaż kilka minut.
Dodaj musztardę, białe wino oraz posiekane zioła. Chwilę ogrzewaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sosu włóż kawałki ryby. Raz jeszcze całość podgrzej.
porcje, czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 4,40 zł.
Rodzime kapary można zrobić z niedojrzałych, zielonych owoców nasturcji. Umyj je, przebierz i gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Rozłóż do słoiczków, przygotuj zalewę. Na 10 dag kaparów potrzebujesz: 100 ml octu winnego, 2 dag cukru, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki soli. zalewy zagotuj z 1/4 szklanki wody. Zalej owoce. Pasteryzuj w garnku z wodą około 15 minut.
. Tańszą wersję dania zrobisz, zastępując szczupaka mrożonym filetem z mintaja.Źródło: Świat kobiety