Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną

Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 447

Dodano:

Odsłon: 3112

Dlaczego lubię szpinak możecie poczytać we wpisach na moim blogu www.abitepl.blogspot.com. Dodam jeszcze, że kojarzy mi się z Popeye :) i chociaż by z tego powodu mam do niego sentyment. Dzisiejszy obiad zainspirowała moja poranna niespodzianka a dokładnie ser Castello Blue.

Składniki

  • ciasto francuskie, 1 opakowanie
  • szpinak mrożony, 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek Bertolli, 4 łyżki
  • ser Castello Blue, 1/2 kostki
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 3 ząbki
  • tymianek, 1 łyżka
  • majeranek, 1 łyżka
  • ostra papryka, 1 łyżka
  • żurawina, 3 łyżki
  • ser żółty, 30 dkg
  • orzechy włoskie, 1/2 opakowania
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i wrzucam szpinak. Dodaję posiekaną cebulę i zmiażdżony szpinak solę do smaku. Po kilku minutach dodaję ser Castello Blue i czekam aż się rozpuści. Dodaję żurawinę i mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie smaruje żółtkiem. Ciasto powinno być z lodówki a nadzienie całkowicie wystudzone. Nakładam na całe ciasto szpinak, posypuje orzechami i warstwą sera żółtego, zawijam jak roladę. Piekę w 200 stopniach na termoobiegu około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń