Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka szpikowana słoniną

Szynka szpikowana słoniną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Szynka szpikowana słoniną"

Składniki

  • 1
  • 7 kg surowej szynki
  • 10 migdałów
  • 10 dag mocno schłodzonej słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • tymianku i oregano
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka szpikowana słoniną

Przygotowanie


  1. 1. Mięso natrzyj sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Słoninę pokrój w słupki. Zioła wymieszaj z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nożem o długim, cienkim ostrzu zrób nacięcia w mięsie. W otworki włóż słoninę i migdały.

  2. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej wodą. Na wierzchu rozsmaruj ziołową pastę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. i piecz 15 minut. Potem zmniejsz temp. do 180°C. i piecz jeszcze około godziny. Udekoruj.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń