Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z kurkami, kurczakiem i białym winem

Tagliatelle z kurkami, kurczakiem i białym winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 5289

Idealne połączenie smaków, kurki podlane białym winem i słodką śmietanką.

Składniki

  • kurki, 250 g
  • Pierś kurczaka, 1 pojedyńcza
  • makaron tagialtelle
  • śmietana słodka, 400 ml
  • Natka pietruszki
  • białe wino wytrawne, 100 ml
  • sól i pieprz
  • łyżeczka mąki ziemniacznej, opcjonalnie
  • cebula, połowa
  • czosnek, 1 ząbek
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tagliatelle z kurkami, kurczakiem i białym winem

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle z niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodać kurki i odczekać aż puszczą sok i lekko odparują, następnie podlać wszystko białym winem i poczekać jak alkohol odparuje.

  2. Kurczaka usmażyć na oddzielnej patelni i dodać do kurek. Wlać śmietankę i poczekać aż się zagotuje. Doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Sos można opcjonalnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.

  3. Ugotować makaron i dodać do sosu, aby się połączyły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń