Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tagliatelle z panierowaną cukinią"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113604
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113604
Składniki
Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Natkę i miętę opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i włóż je do blendera. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Cytrynę sparz, wytrzyj. Skórkę zetrzyj drobno na tarce. Owoc przekrój i wyciśnij z niego sok.
Do ziół dodaj połowę sera, pistacje, sok i skórkę z cytryny, czosnek. Wlej oliwę, wsyp sól i pieprz do smaku. Wszystko zmiksuj na jednolity sos.
Cukinię umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, resztę pokrój w plasterki. Do głębokiego talerza wbij jajka, roztrzep je. Na drugi talerz wsyp mąkę, dodaj po pół łyżeczki soli oraz pieprzu, wymieszaj. Na trzecim talerzu wymieszaj gotową panierkę z pozos tałym startym serem.
Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło. Cukiniowe plasterki panieruj kolejno w mące, jajkach i panierce. Smaż na złoto z obu stron.
Makaron odcedź, wymieszaj w naczyniu żaroodpornym z sosem. Na nim rozłóż plasterki cukinii. Zapiecz (5 min w 180 st., najlepiej z funkcją grilla).Źródło: Tina