Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tagliatelle z panierowaną cukinią"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 46
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1032
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 46
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1032
Składniki
Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Natkę i miętę opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i włóż je do blendera. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Cytrynę sparz, wytrzyj. Skórkę zetrzyj drobno na tarce. Owoc przekrój i wyciśnij z niego sok.
Do ziół dodaj połowę sera, pistacje, sok i skórkę z cytryny, czosnek. Wlej oliwę, wsyp sól i pieprz do smaku. Wszystko zmiksuj na jednolity sos.
Cukinię umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, resztę pokrój w plasterki. Do głębokiego talerza wbij jajka, roztrzep je. Na drugi talerz wsyp mąkę, dodaj po pół łyżeczki soli oraz pieprzu, wymieszaj. Na trzecim talerzu wymieszaj gotową panierkę z pozos tałym startym serem.
Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło. Cukiniowe plasterki panieruj kolejno w mące, jajkach i panierce. Smaż na złoto z obu stron.
Makaron odcedź, wymieszaj w naczyniu żaroodpornym z sosem. Na nim rozłóż plasterki cukinii. Zapiecz (5 min w 180 st., najlepiej z funkcją grilla).Źródło: Tina