Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta na słono wersja z fetą, pomidorami i oregano

Tarta na słono wersja z fetą, pomidorami i oregano

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 1401

Sprawdzony przepis na super obiad!

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 125g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • mała łyżeczka soli
  • 50ml zimnej wody
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (masa)
  • 1/4 szklanki mleka (masa)
  • 2 jajka (masa)
  • sól, pieprz (masa)
  • ser feta
  • pomidory obrane ze skórki (u mnie 2 pomidory malinowe)
  • oregano
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta na słono wersja z fetą, pomidorami i oregano

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, do powstania jednolitej masy, wodę dodawać stopniowo (nie trzeba dodać całej). Ciasto zakryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30minut.

  2. Można ciasto rozwałkować na grubość 3-4mm i wyłożyć nim naczynie (ale jest to dosyć długotrwałe), zamiast tego polecam podzielić ciasto na kawałki i ułożyć w naczyniu i ugniatać do formy. Ważne aby ciasto było tej samej grubości w każdym miejscu.

  3. Następnie należy podziurawić ciasto widelcem, alby w czasie pieczenia nie wybrzuszyło się. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C i piec ok.25 min.
    Następnie wyjąć ciasto na tartę z piekarnika i zalać środek przygotowaną wcześniej mieszaniną - należy połączyć wszystkie składniki na masę. Tartę wstawić na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pilnować aby masa się ścięła i ciasto nie było surowe.
    Można podawać na ciepło i na zimno.
    SMACZNEGO ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń