Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta orkiszowa z buraczkami"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4262
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2545
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2145
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11201
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4262
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2545
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2145
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11201
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,20 zł
Do mąki dodajemy posiekane masło, jajko, sodę, krótko wyrabiamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Buraczki szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy w grube plastry i skrapiamy octem balsamicznym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, mieszając, ok. 10 minut. Dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez chwilę.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty lub tortownicę, podwijamy brzegi. Widelcem nakłuwamy spód i kładziemy podsmażone plastry buraków. Pieczemy ok. 25 minut w 200oC.
Kapary odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Posypujemy nimi wyjętą z piekarnika tartę. Kruszymy ser feta i kładziemy go na buraki. Ciasto porcjujemy i podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej z miętową herbatą lub sokiem warzywnym.Źródło: Rewia