Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta orkiszowa z buraczkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1210
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1210
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,20 zł
Do mąki dodajemy posiekane masło, jajko, sodę, krótko wyrabiamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Buraczki szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy w grube plastry i skrapiamy octem balsamicznym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, mieszając, ok. 10 minut. Dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez chwilę.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty lub tortownicę, podwijamy brzegi. Widelcem nakłuwamy spód i kładziemy podsmażone plastry buraków. Pieczemy ok. 25 minut w 200oC.
Kapary odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Posypujemy nimi wyjętą z piekarnika tartę. Kruszymy ser feta i kładziemy go na buraki. Ciasto porcjujemy i podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej z miętową herbatą lub sokiem warzywnym.Źródło: Rewia