Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta waniliowo-śmietanowa

Tarta waniliowo-śmietanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Tarta waniliowo-śmietanowa"

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru + 75 g do masy śmietanowej
  • 4 jajka
  • 6 gruszek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta waniliowo-śmietanowa

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji 1,80 zł.

  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło, jajko i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy, żeby się połączyły. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

  3. Śmietanę przelewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz 3 jajka. Mieszamy wszystko trzepaczką, żeby powstała gładka masa bez grudek.

  4. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Połówki nacinamy od góry w paski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały przed pieczeniem.

  5. Ciastem wykładamy okrągłą blachę do tarty, wywijając je na krawędzie. Spód nakłuwamy widelcem. Gruszki układamy na cieście i zalewamy śmietanową masą. Pieczemy ok. 50 minut w 180oC.

  6. Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 30 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń