Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta waniliowo-śmietanowa"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424867
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10669
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424867
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10669
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji 1,80 zł.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło, jajko i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy, żeby się połączyły. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Śmietanę przelewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz 3 jajka. Mieszamy wszystko trzepaczką, żeby powstała gładka masa bez grudek.
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Połówki nacinamy od góry w paski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały przed pieczeniem.
Ciastem wykładamy okrągłą blachę do tarty, wywijając je na krawędzie. Spód nakłuwamy widelcem. Gruszki układamy na cieście i zalewamy śmietanową masą. Pieczemy ok. 50 minut w 180oC.
Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia