Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z bobem"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Bób płuczę i gotuję kilka min (do mięk kości) w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odsączam z wody, lekko studzę i obieram z łupinek. Boczek kroję w małą kostkę i wytapiam z niego tłuszcz na gorącej patelni. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
Ciasto francuskie rozwijam i przekładam na przygotowaną blaszkę (razem z papierem). Boki ciasta podwijam ku górze, by powstał wyższy brzeg (powinien mieć ok. 1 cm wysokości). Na cieście równomiernie rozkładam pokrojoną cebulę.
Starty ser, śmietanę, koperek i jajka delikatnie mieszam. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i wylewam na przygotowane ciasto. Następnie rozkładam na całości bób oraz boczek. Brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem.
Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piekę 25-30 min. Podaję od razu – na ciepło, wtedy jest najlepsza!
Taki obiadek znika w okamgnieniu. Tarta jest sycąca i pyszna. Połączenie bobu i boczku zawsze się sprawdza! A ciasto może być także kruche i oczywiście gotowe. Jadwiga Kwiek z Faściszowej
60 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 2,90 zł • Przepis na 4-6 porcjiŹródło: Kobieta i życie