Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z dynią

Tarta z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Tarta z dynią"

Składniki

  • Spód: 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany 22 proc
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • pieprz 50 dag dyni
  • 2 cebule
  • papryka
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 18 proc
  • 10 dag sera ementaler
  • olej
  • ciasto francuskie
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z dynią

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier puder, szczyptę soli, śmietanę, żółtko. Zagnieć ciasto. Schłodź.

  2. Spód tortownicy i boki wyłóż ciastem i piecz 15 minut w temp. 180°C. Cebulę i paprykę posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj dynię pokrojoną w kostkę. Wymieszaj ze startym serem, solą, pieprzem, śmietaną i jajkami. Przełóż na tartę, przykryj kawałkiem ciasta francuskiego. Piecz 45 minut w 180°C.

  3. Czas: około 1,5 godziny.

  4. Czas: około godziny.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń