Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z kapustą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Kapustę pokrój w paski. Cebulę drobno posiekaj. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Paprykę pokrój w talarki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, mieszając smaż aż lekko zbrązowieje. Przełóż do miseczki a na tłuszczu, który pozostał na patelni zeszklij cebulę. Następnie dodaj posiekaną kapustę i kminek, wlej 1 szklanki wody. Gotuj ok. 5 min. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj. Do rozmąconych jajek wlej mleko i śmietanę, wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Formę do tarty posmaruj niewielką ilością masła. Ułóż pierwszy płat ciasta tak, aby boki wystawały poza obręcz formy. Posmaruj roztopionym masłem. W ten sam sposób ułóż resztę płatów (każdy smarując masłem). Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż kapustę z mięsem. Zalej masą jajeczną. Na wierzchu ułóż paprykę. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C.
40 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie