Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z mięsem mielonym i szpinakiem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24072
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1064
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4384
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1171
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1318
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4353
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24072
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1064
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4384
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1171
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1318
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4353
Składniki
Do przesianej mąki dodaj sól, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na około 60 min.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę. Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10 min.
Cebulę drobno posiekaj. Szpinak zblanszuj (1-2 min) w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż około 10 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do wystudzonego mięsa dodaj szpinak, wymieszaj.
Ser feta pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj śmietankę oraz serek, dokładnie wymieszaj. Na podpieczonym spodzie rozłóż mięso, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu rozłóż ser feta. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 500 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie