Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z mięsem mielonym i szpinakiem"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 342
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 139
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 113
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 152
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 342
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 139
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 113
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 152
Składniki
Do przesianej mąki dodaj sól, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na około 60 min.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę. Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10 min.
Cebulę drobno posiekaj. Szpinak zblanszuj (1-2 min) w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż około 10 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do wystudzonego mięsa dodaj szpinak, wymieszaj.
Ser feta pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj śmietankę oraz serek, dokładnie wymieszaj. Na podpieczonym spodzie rozłóż mięso, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu rozłóż ser feta. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 500 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie