Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tatar na plackach ziemniaczanych"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 614
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 839
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 370
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 614
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 839
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 370
Składniki
ok. 50 minut
Dobrze namoczone wcześniej śledzie osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać, razem z koperkiem i korniszonami posiekać. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, miąższ (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione wymieszać w salaterce. Polać olejem i sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, grubo zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i wymieszać z ziemniakami. Wbić jajko, wsypać mąkę, wymieszać masę. Na patelni porcjami rozgrzewać klarowane masło. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron.
Na talerze kłaść po cztery placki ziemniaczane i porcję śledziowego tatara. Danie udekorować koperkiem, cytrynową skórką i plasterkami cytryny.Źródło: Życie na gorąco