Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może nie jest proste i nieco czasochłonne, ale warto spróbować
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 83
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 183
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 200
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 429
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 83
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 183
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 200
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 429
Składniki
W celu obrania ze skóry papryki układamy ją na blaszce i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200 stop. aż skóra będzie czarna. Wyjąć z piekarnika do ostudzenia, obrać ze skóry. Kroimy w paski bądź w kostkę.
W międzyczasie przygotowujemy risotto (tak naprawdę tak jak każdy umie i lubi ), ja robiłam je następująco: na patelni na łyżce masła duszę drobno posiekany por, jak będzie miękki to wsypuję groszek gotowany lub z puszki. Następnie wsypuję na patelnię ryż, chwilę duszę go ciągle mieszając. Równocześnie w garnku przygotowuję ok. 2l bulionu warzywnego (musi się ciągle gotować na bardzo małym ogniu) oraz podgrzewam szklankę białego wina. Jak ryż połączy się z warzywami na patelni i delikatnie zeszkli wlewam ciepłe wino. Łączę z ryżem. Gdy ryż wypije wino zaczynam podlewać go ciepłym bulionem, ciągle mieszając duszę dolewając bulion, aż ryż będzie miękki i przestanie wchłaniać płyn. Zostawić do ostygnięcia.
Szpinak w zależności czy mrożony, czy surowy, dusimy i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem (wg uznania).
Przygotowujemy tortownicę. Jeden płat cista wykładamy na posmarowaną masłem tortownicę tak by brzegi ciasta mocno wystawały poza tortownicę. Układamy składniki toru w następującej kolejności: Połowa risotta, połowa papryki, połowa pokrojonej w kostkę fety i połowa szpinaku. Powtarzamy……wierzch czyli szpinak przykrywamy zwisającymi bokami ciasta lub kładziemy połowę drugiego plastra. Chodzi o to by wierzch naszego toru był całkowicie przykrywy ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.50 min aż bedzie złociste i chrupkie. Kroimy dopiero po delikatnym wystudzeniu. Podajemy jako samodzielne danie z dowolnymi sosami (wersja wege), lub jako dodatek do pieczonych mięs. Smacznego p.s. ja na wierzch ciasta poukładałam ser