Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort kapuściany z kminkiem"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 404
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3708
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 404
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3708
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Składniki
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj w posolonej wodzie (20 min), odcedź, ostudź i obierz z łupinek. Ziemniaki pokrój w kosteczkę.
Kapustę oczyść ze zniszczonych liści, wytnij głąb. Zdejmij 5 ładnych wierzchnich liści. Zetnij z nich zgrubiałe środki. W garnku zagotuj posoloną wodę, zdejmij z ognia. Włóż liście i blanszuj je przez minutę. Wyjmij je, osusz na papierowym ręczniku. Resztę kapusty poszatkuj.
Cebule i czosnek obierz, chili oczyść z pesteczek, wszystko posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj poszatkowaną kapustę. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, aż kapusta zmięknie. Ostudź ją.
Mięso mielone przełóż do mis- ki. Dodaj kapustę, wbij jajka, wymieszaj. Na koniec dołóż ziemniaki, wsyp kminek, ew. dodaj jeszcze sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
Tortownicę natłuść masłem. Wyłóż liśćmi kapusty (tak, by wystawały też poza brzegi) i napełnij masą. Wierzch przykryj wystającymi liśćmi. Piecz 60 min w 160 st. Udekoruj wg uznania.Źródło: Tina