Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne gołąbki

Tradycyjne gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Tradycyjne gołąbki"

Składniki

  • 1 główka kapusty (białej lub włoskiej)
  • 30 dag suchego ryżu
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjne gołąbki

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż na półtwardo. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso, przesmażyć na silnym ogniu. Wymieszać z ryżem, dodać sól, pieprz i majeranek.

  2. Kapustę oczyścić, zdjąć brzydkie wierzchnie liście, wyciąć głąb. Zagotować w szerokim rondlu wodę, osolić, włożyć kapustę, zaparzać przez ok. 10 min. Wyjąć, lekko ostudzić i delikatnie zdejmować liście, tak, żeby ich nie porwać.

  3. W liście zawijać farsz, obwiązać nicią. W garnku na dnie ułożyć niewykorzystane liście. Włożyć gołąbki dość ciasno zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu ok. półtorej godziny.

  4. ok. 110 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń