Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjny chłodnik litewski

Tradycyjny chłodnik litewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2123

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Tradycyjny chłodnik litewski"

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 l kefiru
  • 5 l jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 mały ogórek
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • po 2 łyżki siekanych ziół: szczypior
  • koper
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 jajka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjny chłodnik litewski

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie oczyść i umyj. Liście pokrój, buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W małym garnku zagotuj 0,5 litra osolonej wody, wrzuć botwinkę razem z buraczkami i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj, pogotuj jeszcze około 3 min i dodaj ocet, odstaw do ostygnięcia. Ogórek i rzodkiewkę pokrój w plasterki.

  2. Jogurt i kefir połącz, dodaj ugotowaną botwinkę wraz z powstałym barszczykiem oraz siekane zioła. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstaw na minimum godzinę do zmacerowania. Ugotuj jajka na twardo. Gdy ostygną, obierz i przekrój na pół. Chłodnik podawaj z ogórkiem, rzodkiewką i połówką jajka.

  3. Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: średni. Porcja 555 kcal.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń