Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjny chłodnik litewski"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 178
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 178
Składniki
Botwinkę dokładnie oczyść i umyj. Liście pokrój, buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W małym garnku zagotuj 0,5 litra osolonej wody, wrzuć botwinkę razem z buraczkami i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj, pogotuj jeszcze około 3 min i dodaj ocet, odstaw do ostygnięcia. Ogórek i rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Jogurt i kefir połącz, dodaj ugotowaną botwinkę wraz z powstałym barszczykiem oraz siekane zioła. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstaw na minimum godzinę do zmacerowania. Ugotuj jajka na twardo. Gdy ostygną, obierz i przekrój na pół. Chłodnik podawaj z ogórkiem, rzodkiewką i połówką jajka.
Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: średni. Porcja 555 kcal.Źródło: TV14