Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjny chłodnik litewski"
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1531
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231926
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5037
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1531
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231926
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5037
Składniki
Botwinkę dokładnie oczyść i umyj. Liście pokrój, buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W małym garnku zagotuj 0,5 litra osolonej wody, wrzuć botwinkę razem z buraczkami i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj, pogotuj jeszcze około 3 min i dodaj ocet, odstaw do ostygnięcia. Ogórek i rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Jogurt i kefir połącz, dodaj ugotowaną botwinkę wraz z powstałym barszczykiem oraz siekane zioła. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstaw na minimum godzinę do zmacerowania. Ugotuj jajka na twardo. Gdy ostygną, obierz i przekrój na pół. Chłodnik podawaj z ogórkiem, rzodkiewką i połówką jajka.
Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: średni. Porcja 555 kcal.Źródło: TV14