Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka kurpiowskie"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9566
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 197
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9566
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 197
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20834
Składniki
Porcje 6 Przygot. 70 min Cena 2,10 zł Kalorie 390 kcal
Udka natrzyj solą, pieprzem. W brytfance rozgrzej olej oraz masło i obsmaż mięso. Nakryj. Piecz 40 min w temp. 200°C, polewając mięso sosem.
Boczek pokrój w plastry, podsmaż na suchej patelni. Wyjmij. Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojone pieczarki oraz cebule. Dodaj masło, wlej bulion. Gotuj kilka minut i zmiksuj. Wsyp mąkę, cynamon i zagotuj. Dodaj koncentrat oraz marynowane cebulki. Przypraw.
Formę do zapiekania wyłóż plastrami boczku. Ułóż na nim udka. Polej sosem pomidorowym. Zapiekaj kilka minut w temp. 200°C.warzywami.
<strong>Marzena Nalewajek ze Szczytna</strong>Źródło: Takie jest życie