Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka po marokańsku"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie natrzyj solą, pieprzem oraz mieszanką przyprawową zatar.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Porcjami wkładaj mięso i smaż z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kawałki kurczaka przełóż do brytfanny.
Brytfannę wstaw do piekarnika. Piecz 50 min w 180 st. W tym czasie pomidorki opłucz, osusz. Włóż do brytfanny z mięsem, skrop oliwą. Piecz razem jeszcze 10 minut.
Brokuł oczyść, podziel na różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rozłóż na talerzach, polej hummusem. Podawaj do kurczaka z pomidorkami.
czas ok. 75 min; porcja – 330 kcal, cena 3 zł
Zatar to pochodząca z kuchni arabskiej mieszanka, która zawiera zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i zielone zioła (tymianek, majeranek, oregano). Służy ona do przyprawiania mięsa oraz warzyw. Dodaje się ją również do zalewy, w której marynowane są oliwki.
Zatarem smaruje się także chlebki pita, a coraz częściej meksykańskie tortille i włoskie piadiny. Nawet jeśli nie dostaniesz w sklepie gotowej mieszanki, zatar możesz zrobić w domu sama.Źródło: Świat kobiety