Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z cytryną. W błyskawicznie działającej marynacie"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Udka umyj, osusz. Przełóż do brytfanki. W garnuszku stop masło, dodaj olej, suszone przyprawy, igiełki rozmarynu, sok z jednej cytryny i 3 posiekane ząbki czosnku. Podsmaż kilkanaście sekund. Zdejmij z ognia, polej kurczaka i natrzyj.
Pozostałe 3 nieobrane ząbki czosnku zgnieć. Połowę cytryny sparz i pokrój na plastry. Razem z czosnkiem wciśnij między udka. Z drugiej połowy cytryny wyciśnij sok na mięso. Oprósz solą i pieprzem. Włóż na kwadrans do lodówki. Następnie piecz do zrumienienia 15 min w temp. 200°C, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 15 min do miękkości w temp. 180°C.Źródło: Świat kobiety