Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z cytryną. W błyskawicznie działającej marynacie"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7947
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 324
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3276
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 605
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7947
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 324
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3276
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 605
Składniki
Udka umyj, osusz. Przełóż do brytfanki. W garnuszku stop masło, dodaj olej, suszone przyprawy, igiełki rozmarynu, sok z jednej cytryny i 3 posiekane ząbki czosnku. Podsmaż kilkanaście sekund. Zdejmij z ognia, polej kurczaka i natrzyj.
Pozostałe 3 nieobrane ząbki czosnku zgnieć. Połowę cytryny sparz i pokrój na plastry. Razem z czosnkiem wciśnij między udka. Z drugiej połowy cytryny wyciśnij sok na mięso. Oprósz solą i pieprzem. Włóż na kwadrans do lodówki. Następnie piecz do zrumienienia 15 min w temp. 200°C, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 15 min do miękkości w temp. 180°C.Źródło: Świat kobiety