Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z cytryną. W błyskawicznie działającej marynacie"
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 588
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11879
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 588
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11879
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Udka umyj, osusz. Przełóż do brytfanki. W garnuszku stop masło, dodaj olej, suszone przyprawy, igiełki rozmarynu, sok z jednej cytryny i 3 posiekane ząbki czosnku. Podsmaż kilkanaście sekund. Zdejmij z ognia, polej kurczaka i natrzyj.
Pozostałe 3 nieobrane ząbki czosnku zgnieć. Połowę cytryny sparz i pokrój na plastry. Razem z czosnkiem wciśnij między udka. Z drugiej połowy cytryny wyciśnij sok na mięso. Oprósz solą i pieprzem. Włóż na kwadrans do lodówki. Następnie piecz do zrumienienia 15 min w temp. 200°C, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 15 min do miękkości w temp. 180°C.Źródło: Świat kobiety