Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z cytryną. W błyskawicznie działającej marynacie"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Udka umyj, osusz. Przełóż do brytfanki. W garnuszku stop masło, dodaj olej, suszone przyprawy, igiełki rozmarynu, sok z jednej cytryny i 3 posiekane ząbki czosnku. Podsmaż kilkanaście sekund. Zdejmij z ognia, polej kurczaka i natrzyj.
Pozostałe 3 nieobrane ząbki czosnku zgnieć. Połowę cytryny sparz i pokrój na plastry. Razem z czosnkiem wciśnij między udka. Z drugiej połowy cytryny wyciśnij sok na mięso. Oprósz solą i pieprzem. Włóż na kwadrans do lodówki. Następnie piecz do zrumienienia 15 min w temp. 200°C, po czym przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 15 min do miękkości w temp. 180°C.Źródło: Świat kobiety