Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udko gęsi z brukselką i ziemniakami"
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 197
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 300
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 825
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 197
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 300
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 825
Składniki
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem. Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy w 200oC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, doprawiamy gałką muszkatołową i solą, mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 16 porcji. Pieczemy w 200oC ok. 15 minut.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.
Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko, które polewamy sosem, porcję ziemniaków i brukselkę.
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 7,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 760 kcal Białko 58 g/Tłuszcz 49 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia