Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udko gęsi z brukselką i ziemniakami"
Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszc...
Odsłon: 21865
Jeśli zostanie Wam mięso gęsi z rosołu lub pieczenia, proponujemy pyszną alte...
Odsłon: 2916
Ulubione danie naszej rodziny. Udka robię często z różnymi dodatkami.
Odsłon: 399
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 333
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 333
Składniki
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem. Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy w 200oC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, doprawiamy gałką muszkatołową i solą, mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 16 porcji. Pieczemy w 200oC ok. 15 minut.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.
Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko, które polewamy sosem, porcję ziemniaków i brukselkę.
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 7,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 760 kcal Białko 58 g/Tłuszcz 49 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety z wędzonej ryby. Zapomniany przepis.
Dania główne
Tarta wielkanocna
Dania główne
Rolada serowa
Dania główne
Królik w sosie winno chrzanowym
Kotlety z wędzonej ryby. Zapomniany przepis.
Witajcie . W tym krótkim materiale chciałbym wam zaprezentować zapomniany spo...
Odsłon: 69
Tarta wielkanocna
Wielkanoc to czas pasztetów, pieczeni, wędlin…Zastanawiasz się, jak urozmaici...
Odsłon: 1902