Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warzywna pizza na ostro"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9558
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9558
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłą wodą, wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, wsyp odrobinę soli. Wlej zaczyn drożdżowy. Wbij jajko. Zagnieć dosyć elastyczne, miękkie ciasto. Dolej oliwę i ponownie zagnieść. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Pomidory z puszki zmiksuj na gładko. Mus pomidorowy wymieszaj z koncentratem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, chili oraz suszoną bazylią i oregano.
Świeże pomidory umyj, pokrój w grubsze plasterki. Szpinak przebierz, opłucz. Listki szpinaku osusz i potnij na duże kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj dwa owalne placki. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Każdy posmaruj połową sosu pomidorowego. Przykryj plasterkami pomidorów oraz pieczarek. Posyp szpinakiem i startym serem. Lekko oprósz suszoną bazylią i oregano.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 25 minut.Źródło: Naj