Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i sycące
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25881
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3040
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1397
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25881
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3040
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1397
Składniki
Umyte i nieobrane cukinie pokroić w talarki, a jeśli są większe to każdy talarek podzielić na ćwiartki. Marchewki obrać i pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni lub szerokim, ale nie za głębokim rondlu rozgrzać oliwę z jedną łyżką masła. Następnie dodać pokrojone cukinie, marchewkę i groszek. Całość poddusi ok. 5 minut. Następnie wsypać ryż i krótko całość podsmażyć, ciągle mieszając. Stopniowo dolewać gorący bulion, aż ryż wchłonie płyn i będzie gotowy (ok. 15-20 minut). Pod koniec gotowania dodać pieprzu i soli według uznania. Przed podaniem dodać łyżkę masła i parmezan. Zamieszać i natychmiast podawać. Risotto ładnie się prezentuje na talerzu posypanym natką z pietruszki.