Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka z całkiem innej perspektywy. Nie jako danie plebejskie, a potrawa bardziej szlachetna.
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania pl...
Odsłon: 288
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 52
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania pl...
Odsłon: 288
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 52
Składniki
Słoninę pokroić w kostkę a cebulę w pół krążki średniej grubości i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.
Rodzynki i orzechy znajdujące się w głębokim naczyniu zalać wrzątkiem tak by zakrył całość i moczyć do czasu, aż cebula i słonina się zarumienią. Nie odlewać wody a jedynie łyżką wybrać orzechy i rodzynki - zadbać, by dołączyły do cebuli i skwarków. Rodzynek można kilka w wodzie pozostawić do sosu. Smażyć wszystko 10 minut, a następnie przełożyć do osobnego naczynia.
Na pozostałym na patelni tłuszczu ułożyć wątróbki, które zostały wcześniej oczyszczone i w miarę upodobań pokrojone. Zalać wątróbki wodą z rodzynkami i gotować mieszając tudzież odwracając wątróbki do odparowania wody. Należy przyłożyć dużą uwagę, gdyż zbyt duży ogień na palniku może spowodować przypalenie się głównego składnika naszej potrawy. W czasie gotowania przyprawić sporą ilością pieprzu, trochę ubożej bazylii i soli.
Kiedy wątróbka nabierze już odpowiedniego koloru i konsystencji, należy ją usunąć z patelni zalewając esencję 200 ml wody. Tak powstanie sos. Należy rozmieszać ew. przywarte do patelni kawałki i zagotować. Do osobnego naczynia wlać 100 ml wody i rozmieszczać z niezbyt kopiatą i niezbyt płaską łyżką stołową mąki. Do mieszaniny dodać ostrej papryki i pieprzy wg. uznania. A następnie wlać do gotującego się wywaru/esencji mieszając.Zagotować.
Pięknie podać, przyozdobić, zapalić świeczki i voila! Smacznego!