Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka z całkiem innej perspektywy. Nie jako danie plebejskie, a potrawa bardziej szlachetna.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Składniki
Słoninę pokroić w kostkę a cebulę w pół krążki średniej grubości i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.
Rodzynki i orzechy znajdujące się w głębokim naczyniu zalać wrzątkiem tak by zakrył całość i moczyć do czasu, aż cebula i słonina się zarumienią. Nie odlewać wody a jedynie łyżką wybrać orzechy i rodzynki - zadbać, by dołączyły do cebuli i skwarków. Rodzynek można kilka w wodzie pozostawić do sosu. Smażyć wszystko 10 minut, a następnie przełożyć do osobnego naczynia.
Na pozostałym na patelni tłuszczu ułożyć wątróbki, które zostały wcześniej oczyszczone i w miarę upodobań pokrojone. Zalać wątróbki wodą z rodzynkami i gotować mieszając tudzież odwracając wątróbki do odparowania wody. Należy przyłożyć dużą uwagę, gdyż zbyt duży ogień na palniku może spowodować przypalenie się głównego składnika naszej potrawy. W czasie gotowania przyprawić sporą ilością pieprzu, trochę ubożej bazylii i soli.
Kiedy wątróbka nabierze już odpowiedniego koloru i konsystencji, należy ją usunąć z patelni zalewając esencję 200 ml wody. Tak powstanie sos. Należy rozmieszać ew. przywarte do patelni kawałki i zagotować. Do osobnego naczynia wlać 100 ml wody i rozmieszczać z niezbyt kopiatą i niezbyt płaską łyżką stołową mąki. Do mieszaniny dodać ostrej papryki i pieprzy wg. uznania. A następnie wlać do gotującego się wywaru/esencji mieszając.Zagotować.
Pięknie podać, przyozdobić, zapalić świeczki i voila! Smacznego!