Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka z całkiem innej perspektywy. Nie jako danie plebejskie, a potrawa bardziej szlachetna.
Słoninę pokroić w kostkę a cebulę w pół krążki średniej grubości i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.
Rodzynki i orzechy znajdujące się w głębokim naczyniu zalać wrzątkiem tak by zakrył całość i moczyć do czasu, aż cebula i słonina się zarumienią.
Nie odlewać wody a jedynie łyżką wybrać orzechy i rodzynki - zadbać, by dołączyły do cebuli i skwarków. Rodzynek można kilka w wodzie pozostawić do sosu.
Smażyć wszystko 10 minut, a następnie przełożyć do osobnego naczynia.
Na pozostałym na patelni tłuszczu ułożyć wątróbki, które zostały wcześniej oczyszczone i w miarę upodobań pokrojone. Zalać wątróbki wodą z rodzynkami i gotować mieszając tudzież odwracając wątróbki do odparowania wody.
Należy przyłożyć dużą uwagę, gdyż zbyt duży ogień na palniku może spowodować przypalenie się głównego składnika naszej potrawy.
W czasie gotowania przyprawić sporą ilością pieprzu, trochę ubożej bazylii i soli.
Kiedy wątróbka nabierze już odpowiedniego koloru i konsystencji, należy ją usunąć z patelni zalewając esencję 200 ml wody. Tak powstanie sos. Należy rozmieszać ew. przywarte do patelni kawałki i zagotować. Do osobnego naczynia wlać 100 ml wody i rozmieszczać z niezbyt kopiatą i niezbyt płaską łyżką stołową mąki. Do mieszaniny dodać ostrej papryki i pieprzy wg. uznania. A następnie wlać do gotującego się wywaru/esencji mieszając.Zagotować.
Pięknie podać, przyozdobić, zapalić świeczki i voila!
Smacznego!
Watróbka inaczej:). Przepis ten znalazłam w gazetce, wypróbowałam, zasmakował...
Odsłon: 6350
Polska wersja wątróbki doprawiona bliskowschodnim specjałem :)
Odsłon: 596
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 25
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 27
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 58
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 48
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 61
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 25
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 27
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 58
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 48
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 61
Składniki
Słoninę pokroić w kostkę a cebulę w pół krążki średniej grubości i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.
Rodzynki i orzechy znajdujące się w głębokim naczyniu zalać wrzątkiem tak by zakrył całość i moczyć do czasu, aż cebula i słonina się zarumienią. Nie odlewać wody a jedynie łyżką wybrać orzechy i rodzynki - zadbać, by dołączyły do cebuli i skwarków. Rodzynek można kilka w wodzie pozostawić do sosu. Smażyć wszystko 10 minut, a następnie przełożyć do osobnego naczynia.
Na pozostałym na patelni tłuszczu ułożyć wątróbki, które zostały wcześniej oczyszczone i w miarę upodobań pokrojone. Zalać wątróbki wodą z rodzynkami i gotować mieszając tudzież odwracając wątróbki do odparowania wody. Należy przyłożyć dużą uwagę, gdyż zbyt duży ogień na palniku może spowodować przypalenie się głównego składnika naszej potrawy. W czasie gotowania przyprawić sporą ilością pieprzu, trochę ubożej bazylii i soli.
Kiedy wątróbka nabierze już odpowiedniego koloru i konsystencji, należy ją usunąć z patelni zalewając esencję 200 ml wody. Tak powstanie sos. Należy rozmieszać ew. przywarte do patelni kawałki i zagotować. Do osobnego naczynia wlać 100 ml wody i rozmieszczać z niezbyt kopiatą i niezbyt płaską łyżką stołową mąki. Do mieszaniny dodać ostrej papryki i pieprzy wg. uznania. A następnie wlać do gotującego się wywaru/esencji mieszając.Zagotować.
Pięknie podać, przyozdobić, zapalić świeczki i voila! Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
PIRZOLA. Przepyszny grillowany kurczak z pieczonymi warzywami.
Dania główne
ORMIAŃSKA HASZLAMA Z KARKÓWKĄ JAGNIĘCĄ
Dania główne
Pieczony morszczuk w warzywach
Dania główne
Mięso z chrząstką z dodatkiem cukinii
PIRZOLA. Przepyszny grillowany kurczak z pieczonymi warzywami.
Słowo PIRZOLA po polsku znaczy posiekać. Tak więc zapraszamy Was do wypróbowa...
Odsłon: 22
ORMIAŃSKA HASZLAMA Z KARKÓWKĄ JAGNIĘCĄ
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 48