Wątróbka z całkiem innej perspektywy. Nie jako danie plebejskie, a potrawa bardziej szlachetna.
Wątróbka drobiowa Natre
Składniki
- wątróbka drobiowa, 500 g
- biała cebula, 1 szt.
- rodzynki, 2 garście
- orzechy włoskie, garść
- słonina, 150 dag
- Mąka, woda, olej, sól, pieprz, bazylia, papryka ostra
Składniki
- wątróbka drobiowa, 500 g
- biała cebula, 1 szt.
- rodzynki, 2 garście
- orzechy włoskie, garść
- słonina, 150 dag
- Mąka, woda, olej, sól, pieprz, bazylia, papryka ostra

Etapy przygotowania
Słoninę pokroić w kostkę a cebulę w pół krążki średniej grubości i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.
Rodzynki i orzechy znajdujące się w głębokim naczyniu zalać wrzątkiem tak by zakrył całość i moczyć do czasu, aż cebula i słonina się zarumienią. Nie odlewać wody a jedynie łyżką wybrać orzechy i rodzynki - zadbać, by dołączyły do cebuli i skwarków. Rodzynek można kilka w wodzie pozostawić do sosu. Smażyć wszystko 10 minut, a następnie przełożyć do osobnego naczynia.
Na pozostałym na patelni tłuszczu ułożyć wątróbki, które zostały wcześniej oczyszczone i w miarę upodobań pokrojone. Zalać wątróbki wodą z rodzynkami i gotować mieszając tudzież odwracając wątróbki do odparowania wody. Należy przyłożyć dużą uwagę, gdyż zbyt duży ogień na palniku może spowodować przypalenie się głównego składnika naszej potrawy. W czasie gotowania przyprawić sporą ilością pieprzu, trochę ubożej bazylii i soli.
Kiedy wątróbka nabierze już odpowiedniego koloru i konsystencji, należy ją usunąć z patelni zalewając esencję 200 ml wody. Tak powstanie sos. Należy rozmieszać ew. przywarte do patelni kawałki i zagotować. Do osobnego naczynia wlać 100 ml wody i rozmieszczać z niezbyt kopiatą i niezbyt płaską łyżką stołową mąki. Do mieszaniny dodać ostrej papryki i pieprzy wg. uznania. A następnie wlać do gotującego się wywaru/esencji mieszając.Zagotować.
Pięknie podać, przyozdobić, zapalić świeczki i voila! Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bułki
Odsłon: 295

Czy można zrobić pączki w tak prosty sposób? Oczywiście! A do tego wychodzą z...
Odsłon: 22
Ostatnio komentowane przepisy

Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bułki
Odsłon: 295

Czy można zrobić pączki w tak prosty sposób? Oczywiście! A do tego wychodzą z...
Odsłon: 22



Składniki
- wątróbka drobiowa, 500 g
- biała cebula, 1 szt.
- rodzynki, 2 garście
- orzechy włoskie, garść
- słonina, 150 dag
- Mąka, woda, olej, sól, pieprz, bazylia, papryka ostra
Słoninę pokroić w kostkę a cebulę w pół krążki średniej grubości i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.
Rodzynki i orzechy znajdujące się w głębokim naczyniu zalać wrzątkiem tak by zakrył całość i moczyć do czasu, aż cebula i słonina się zarumienią. Nie odlewać wody a jedynie łyżką wybrać orzechy i rodzynki - zadbać, by dołączyły do cebuli i skwarków. Rodzynek można kilka w wodzie pozostawić do sosu. Smażyć wszystko 10 minut, a następnie przełożyć do osobnego naczynia.
Na pozostałym na patelni tłuszczu ułożyć wątróbki, które zostały wcześniej oczyszczone i w miarę upodobań pokrojone. Zalać wątróbki wodą z rodzynkami i gotować mieszając tudzież odwracając wątróbki do odparowania wody. Należy przyłożyć dużą uwagę, gdyż zbyt duży ogień na palniku może spowodować przypalenie się głównego składnika naszej potrawy. W czasie gotowania przyprawić sporą ilością pieprzu, trochę ubożej bazylii i soli.
Kiedy wątróbka nabierze już odpowiedniego koloru i konsystencji, należy ją usunąć z patelni zalewając esencję 200 ml wody. Tak powstanie sos. Należy rozmieszać ew. przywarte do patelni kawałki i zagotować. Do osobnego naczynia wlać 100 ml wody i rozmieszczać z niezbyt kopiatą i niezbyt płaską łyżką stołową mąki. Do mieszaniny dodać ostrej papryki i pieprzy wg. uznania. A następnie wlać do gotującego się wywaru/esencji mieszając.Zagotować.
Pięknie podać, przyozdobić, zapalić świeczki i voila! Smacznego!
Wariant dla optymalnyh (Dieta Atkinsa vel Kwasniewskiego): Zamiast watróbek drobiowych uzyc cielecej, smazyc na smalcu, a sos zatrzepac nie maka, lecz wysokoprocentowa smietanka...
Brzmi smacznie... wypróbuję