Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieniec z szynką oraz cukinią"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 894
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2765
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3296
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 894
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2765
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3296
Składniki
Przygotuj porcję ciasta na pizzę. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż resztę warzyw. Smaż je 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę. Ponownie zagnieć i rozwałkuj, formując prostokąt o wymiarach 30 x 62 cm. Żółty ser i mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Placek drożdżowy przykryj plasterkami szynki. Pozostaw wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Na wędlinę wyłóż podsmażone wcześniej warzywa. Posyp je równomiernie startymi serami. Potem całość ciasno zwiń i uformuj wieniec.
Wieniec przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Wierzch posmaruj wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 35 minut. Przed podaniem udekoruj tymiankiem. Serwuj z sosem ziołowym albo ostrym keczupem.Źródło: Tina