Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieniec z szynką oraz cukinią"
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 233
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 365
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 570
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 233
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 365
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 570
Składniki
Przygotuj porcję ciasta na pizzę. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż resztę warzyw. Smaż je 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę. Ponownie zagnieć i rozwałkuj, formując prostokąt o wymiarach 30 x 62 cm. Żółty ser i mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Placek drożdżowy przykryj plasterkami szynki. Pozostaw wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Na wędlinę wyłóż podsmażone wcześniej warzywa. Posyp je równomiernie startymi serami. Potem całość ciasno zwiń i uformuj wieniec.
Wieniec przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Wierzch posmaruj wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 35 minut. Przed podaniem udekoruj tymiankiem. Serwuj z sosem ziołowym albo ostrym keczupem.Źródło: Tina