Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieprzowa pieczeń"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Mięso od szynki na pieczeń będzie bardzo kruche, zachowa też piękny kolor, jeśli wcześniej natrzesz je solą do peklowania i odstawisz na 2-3 doby w chłodne miejsce, a potem włożysz jeszcze do marynaty. Tak samo przyrządza się karkówkę.
Mięso umyj, osusz, grubą skórkę natnij w kratkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. W nacięcia wbij goździki. Owiń szynkę i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
Włóż do brytfanki, podlej niewielką iloś cią wody. Nakryj. Piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj glazurę. Zagotuj wino z cukrem i zredukuj płyn. Dodaj musztardę, miód i jeszcze raz zagotuj.
Po 50 minutach pieczenia posmaruj szynkę glazurą. Piecz 10 min. Potem znów posmaruj glazurą, piecz kolejne 10 min. Powtórz jeszcze raz.
Wyjmij szynkę, odczekaj 10 minut, potem pokrój ją w plastry. Możesz także kilka minut przed końcem pieczenia posmarować mięso dżemem z żurawin.Źródło: Dobry Tydzień