Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieprzowa pieczeń"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10473
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4435
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424038
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10473
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4435
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424038
Składniki
Mięso od szynki na pieczeń będzie bardzo kruche, zachowa też piękny kolor, jeśli wcześniej natrzesz je solą do peklowania i odstawisz na 2-3 doby w chłodne miejsce, a potem włożysz jeszcze do marynaty. Tak samo przyrządza się karkówkę.
Mięso umyj, osusz, grubą skórkę natnij w kratkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. W nacięcia wbij goździki. Owiń szynkę i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
Włóż do brytfanki, podlej niewielką iloś cią wody. Nakryj. Piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj glazurę. Zagotuj wino z cukrem i zredukuj płyn. Dodaj musztardę, miód i jeszcze raz zagotuj.
Po 50 minutach pieczenia posmaruj szynkę glazurą. Piecz 10 min. Potem znów posmaruj glazurą, piecz kolejne 10 min. Powtórz jeszcze raz.
Wyjmij szynkę, odczekaj 10 minut, potem pokrój ją w plastry. Możesz także kilka minut przed końcem pieczenia posmarować mięso dżemem z żurawin.Źródło: Dobry Tydzień