Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowe szpadki

Wieprzowe szpadki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Wieprzowe szpadki"

Składniki

  • 3 pomidory
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 czerwona cebula
  • olej
  • 15 dag sera feta
  • 20 czarnych oliwek bez pestek
  • 60 dag polędwicy wieprzowej
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cytryny
  • oregano
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wieprzowe szpadki

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Ogórek wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój go w grube półplasterki. Obraną cebulę potnij w piórka. Fetę osącz z zalewy, pokrój w kostkę.

  2. W misce wymieszaj pomidory, ogórek, cebulę, fetę oraz osączone z zalewy czarne oliwki. Przygotuj sos z 6 łyżek oleju, soku z jednej cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. Polej sałatkę, przemieszaj. Odstaw do lodówki.

  3. W tym czasie polędwicę wieprzową oczyść, opłucz i osusz. Pokrój mięso w cienkie plasterki, lekko rozgnieć w dłoniach. W misce wymieszaj 100 ml oleju ze 100 ml czerwonego wytrawnego wina. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, sporą szczyptę otartego oregano, skórkę i sok z dwóch cytryny oraz pieprz do smaku, wymieszaj.

  4. Do powstałej marynaty włóż mięso, przemieszaj dokładnie. Odstaw na godzinę. Po tym czasie kawałki polędwicy nadziej na szpadki i smaż po 3-4 minuty z ka- żdej strony na łyżce oleju. Oprósz solą. Podawaj z sałatką grecką.

  5. Czas ok. 40 min; porcja – 580 kcal, cena 4,30 zł.

  6. Sposób babuni

  7. Pyszną i oryginalną marynatę do polędwiczek wieprzowych przyrządzisz także z 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 2 łyżek miodu, 1 łyżki sosu sojowego oraz 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń