Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieprzowe szpadki"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1134
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1134
Składniki
Pomidory umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Ogórek wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój go w grube półplasterki. Obraną cebulę potnij w piórka. Fetę osącz z zalewy, pokrój w kostkę.
W misce wymieszaj pomidory, ogórek, cebulę, fetę oraz osączone z zalewy czarne oliwki. Przygotuj sos z 6 łyżek oleju, soku z jednej cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. Polej sałatkę, przemieszaj. Odstaw do lodówki.
W tym czasie polędwicę wieprzową oczyść, opłucz i osusz. Pokrój mięso w cienkie plasterki, lekko rozgnieć w dłoniach. W misce wymieszaj 100 ml oleju ze 100 ml czerwonego wytrawnego wina. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, sporą szczyptę otartego oregano, skórkę i sok z dwóch cytryny oraz pieprz do smaku, wymieszaj.
Do powstałej marynaty włóż mięso, przemieszaj dokładnie. Odstaw na godzinę. Po tym czasie kawałki polędwicy nadziej na szpadki i smaż po 3-4 minuty z ka- żdej strony na łyżce oleju. Oprósz solą. Podawaj z sałatką grecką.
Czas ok. 40 min; porcja – 580 kcal, cena 4,30 zł.
Sposób babuni
Pyszną i oryginalną marynatę do polędwiczek wieprzowych przyrządzisz także z 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 2 łyżek miodu, 1 łyżki sosu sojowego oraz 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.Źródło: Świat kobiety