Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wołowina po burgundzku"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1237
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 109
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1237
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 109
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Składniki
ok. 225 minut.
Warzywa obrać. Trzy cebule pokroić na cząstki, marchew i selera w grubą kostkę, pora w kawałki. Natkę i majeranek związać w pęczek. Wołowinę opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem.
W brytfance rozgrzać olej. Szybko obsmażyć na nim mięso. Mięso wyjąć, a na tłuszczu ze smażenia podsmażyć cząstki cebuli, kawałki marchewki, selera, pora. Dołożyć pęczek ziół, ziarna pieprzu, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Zasmażyć. Podlać winem i bulionem. Ponownie do brytfanki włożyć mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 2,5 godziny. Fasolkę wrzucić na posolony wrzątek. Gotować 5 minut.
Pozostałą cebulę posiekać, tymianek pokroić na kawałeczki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać tymianek i osączoną fasolkę. Chwilę razem podsmażyć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkom łyżkami zimnej wody. Pieczeń i warzywa wyjąć z brytfanki. Sos z dna przecedzić, zagęścić mąką ziemniaczaną, zagotować, pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mięso i warzywa ponownie wymieszać z sosem. Podawać z fasolką.
Boeuf Bourguignon: wywowodzący się z Burgundii gulasz wołowy duszony na czerwonym winie. W innej wersji mięso (w kawałku) najpierw obsmaża się, potem dopieka w piecu.Źródło: Życie na gorąco