Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wstążki z groszkiem i pesto"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 329
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 329
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Bazylię i natkę opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i wrzuć je do blendera. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Orzechy upraż na suchej patelni.
Czosnek, orzechy oraz połowę startego sera dodaj do ziół. Wlej 75 ml oliwy i zmiksuj wszystko na jednolite pesto. Przypraw je solą i pieprzem. Jeśli okaże się zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę oliwy i wymieszaj.
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W osobnym garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku wsyp zamrożony groszek. Gotuj 5 min, odcedź i od razu przelej bardzo zimną wodą, aby groszek nie stracił ładnego koloru. Szynkę pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć wędlinę i smaż, aż stanie się chrupiąca. Przełóż ją na papierowy ręcznik.
Makaron odcedź, zostawiając 200 ml wody. Dodaj pesto, groszek i szynkę. Wszystko wymieszaj i przełóż do żaroodpornej formy. Posyp resztą sera. Piecz 5 min w 170 st. Ew. udekoruj bazylią i wiórkami sera.Źródło: Tina