Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wstążki z groszkiem i pesto"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1331
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25159
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1331
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25159
Składniki
Bazylię i natkę opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i wrzuć je do blendera. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Orzechy upraż na suchej patelni.
Czosnek, orzechy oraz połowę startego sera dodaj do ziół. Wlej 75 ml oliwy i zmiksuj wszystko na jednolite pesto. Przypraw je solą i pieprzem. Jeśli okaże się zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę oliwy i wymieszaj.
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W osobnym garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku wsyp zamrożony groszek. Gotuj 5 min, odcedź i od razu przelej bardzo zimną wodą, aby groszek nie stracił ładnego koloru. Szynkę pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć wędlinę i smaż, aż stanie się chrupiąca. Przełóż ją na papierowy ręcznik.
Makaron odcedź, zostawiając 200 ml wody. Dodaj pesto, groszek i szynkę. Wszystko wymieszaj i przełóż do żaroodpornej formy. Posyp resztą sera. Piecz 5 min w 170 st. Ew. udekoruj bazylią i wiórkami sera.Źródło: Tina