Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wyśmienite hamburgery z grilla"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj wystudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ketchup, musztardę oraz 1 łyżeczkę wody. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z tak przygotowanego mięsa uformuj okrągłe kotleciki (ich średnica powinna być nieco większa niż bułki, bo podczas grillowania trochę się skurczą). Opiekaj na rozgrzanym grillu po 7-10 min z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią.
Podawaj w bułce z warzywami (sałata, pomidor, ogórek) polane ketchupem, musztardą lub sosem.
Rada: Do hamburgerów/burgerów możesz podać samodzielnie przygotowany sos. Do 3-4 łyżek majonezu dodaj 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę ketchupu. 1 łyżkę chrzanu, 1 łyżkę curry w proszku i szczyptę chili. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
30 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie