Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawna gruszka z serem kozim i orzechami włoskimi"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 381
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1660
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14471
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 381
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1660
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14471
Składniki
Gruszki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz na papierowym ręczniku i przetnij w poprzek na trzy części. Usuń pestki i wydrąż z nich trochę miąższu.
Umyj i osusz szpinak, oderwij twarde łodyżki. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą liście szpinaku, posiekane orzechy włoskie, rozdrobniony kozi ser, miód i pozostały miąższ z gruszki. Gotowe nadzienie przełóż do podstawy owocu. Przykryj środkową częścią i ułóż kolejną warstwę nadzienia.
Całość przykryj ostatnią, górną częścią i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane danie ułóż w brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 10 minut w temperaturze do 180°C. Gruszka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz ją podawać posypaną cynamonem.Źródło: Na żywo