Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawna strucla z buraczkami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3700
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2018
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5399
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3700
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2018
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5399
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Składniki
20 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 100 kcal, cena 40 gr.
Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj drożdże instant, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru.
Do suchych składników wlej 300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody oraz łyżkę oliwy. Za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka wyrób gładkie i elastyczne ciasto (około 5 minut). Wsyp posiekane buraki, wymieszaj starannie.
Przygotowane ciasto odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość (na około godzinę). Po tym czasie wyłóż je na posypaną mąką stolnicę.
Ponownie zagnieć ciasto, podziel na dwie części. Uformuj dwa podłużne bochenki. Skręć je lekko (wokół własnej osi) tak, by powstały strucle. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Piecz 30 minut w 180 st.
Drożdże z torebki
Są wygodne w użyciu, ponieważ nie wymagają przygotowywania zaczynu. Dotyczy to jednak jedynie popularnych i dostępnych w większości sklepów drożdży instant. Jeśli kupiłaś suszone, pamiętaj, że są one mniej skoncentrowane. Podobnie jak świeże, wymagają przygotowania zaczynu.Źródło: Świat kobiety