Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekane polędwiczki z pomidorami i mozzarellą"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101114
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1972
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5829
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5829
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101114
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1972
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5829
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5829
Składniki
Pomidory pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Mięso oczyścić, pokroić w cienkie plastry, a następnie rozbić je delikatnie przez folię spożywczą.
Kotleciki oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotleciki i szybko je podsmażyć z obu stron. Żaroodporną formę wysmarować olejem.
Na spodzie natłuszczonej formy rozłożyć część pomidorów, poprószyć je delikatnie pieprzem i solą. Na warstwie pomidorów poukładać – na przemian – pozostałe pomidory, plastry mozzarelli oraz kotleciki. Zalać wysmażonym sosem z patelni.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Zapiekać około 20 minut. Zapiekankę przed podaniem udekorować listkami bazylii. Serwować np. z chrupiącą bagietką.Źródło: Życie na gorąco