Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekane pulpeciki"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 430 kcal, cena 4 zł
Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody. Dodaj sporą szczyptę soli. Całość zagotuj, a następnie przykryj i ogrzewaj, aż ryż wchłonie cały płyn.
Mięso przełóż do miski. Dodaj jedną obraną i drobno posiekaną cebulę, jajko oraz 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrób, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Uformuj w dłoniach małe pulpeciki.
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pulpeciki i smaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni, przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj ugotowany wcześniej ryż. Na tej samej patelni zeszklij drugą posiekaną cebulę oraz rozdrobniony czosnek.
Pomidory rozdrobnij, wraz z zalewą przełóż na patelnię. Dodaj kilka łyżek wody, chwilę duś razem. Dopraw solą i pieprzem. Zalej pulpety. Posyp startym serem i łyżką płatków migdałowych. Zapiekaj ok. 25 minut w 180 st. Posyp bazylią.Źródło: Świat kobiety