Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Były oszukane gołąbki, teraz przyszedł czas na mniej zajmującą czas alternatywę tejże potrawy. Polecam w 100%, zwłaszcza ten sosik pomidorowy, który można wykorzystać do innych potraw.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11996
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25747
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11996
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25747
Składniki
Na sam początek przygotowujemy sos: w garnku rozgrzewamy margarynę, dodajemy mąkę i smażymy około 1 min energicznie mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i czekamy aż sos zgęstnieje. Według uznania można doprawić solą i pieprzem. Następnie szatkujemy kapustę ( jeżeli jest młoda kapusta to dodajemy świeżo poszatkowaną a jeżeli nie to obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 min.) i dzielimy na 3 części. Mięso mielone mieszamy z ryżem ugotowanym na sypko oraz przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra).
no naczynia żaroodpornego smarujemy masłem bądź margaryną i wykładamy jedną cześć poszatkowanej kapusty. Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego. Następnie na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy.
Powtarzamy układanie kolejnych warstw: druga cześć poszatkowanej kapusty, reszta mięsa i ostatnia cześć kapusty. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
Przykrywką zakrywamy naczynie żaroodporne, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 min. gotujzgagatkiem.blogspot.com