Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Były oszukane gołąbki, teraz przyszedł czas na mniej zajmującą czas alternatywę tejże potrawy. Polecam w 100%, zwłaszcza ten sosik pomidorowy, który można wykorzystać do innych potraw.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 732
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 732
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Na sam początek przygotowujemy sos: w garnku rozgrzewamy margarynę, dodajemy mąkę i smażymy około 1 min energicznie mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i czekamy aż sos zgęstnieje. Według uznania można doprawić solą i pieprzem. Następnie szatkujemy kapustę ( jeżeli jest młoda kapusta to dodajemy świeżo poszatkowaną a jeżeli nie to obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 min.) i dzielimy na 3 części. Mięso mielone mieszamy z ryżem ugotowanym na sypko oraz przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra).
no naczynia żaroodpornego smarujemy masłem bądź margaryną i wykładamy jedną cześć poszatkowanej kapusty. Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego. Następnie na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy.
Powtarzamy układanie kolejnych warstw: druga cześć poszatkowanej kapusty, reszta mięsa i ostatnia cześć kapusty. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
Przykrywką zakrywamy naczynie żaroodporne, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 min. gotujzgagatkiem.blogspot.com