Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka Gołąbkowa

Zapiekanka Gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 6961

Były oszukane gołąbki, teraz przyszedł czas na mniej zajmującą czas alternatywę tejże potrawy. Polecam w 100%, zwłaszcza ten sosik pomidorowy, który można wykorzystać do innych potraw.

Składniki

  • 1 kg kapusty ( ja użyłam młodą kapustę)
  • 700 g mięsa mielonego
  • 250g ryżu
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  • Sos:
  • 3 łyżki margaryny bądź masła
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 700 ml bulionu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na sam początek przygotowujemy sos: w garnku rozgrzewamy margarynę, dodajemy mąkę i smażymy około 1 min energicznie mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i czekamy aż sos zgęstnieje. Według uznania można doprawić solą i pieprzem.
    Następnie szatkujemy kapustę ( jeżeli jest młoda kapusta to dodajemy świeżo poszatkowaną a jeżeli nie to obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 min.) i dzielimy na 3 części.
    Mięso mielone mieszamy z ryżem ugotowanym na sypko oraz przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra).

  2. no naczynia żaroodpornego smarujemy masłem bądź margaryną i wykładamy jedną cześć poszatkowanej kapusty. Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego. Następnie na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy.

  3. Powtarzamy układanie kolejnych warstw: druga cześć poszatkowanej kapusty, reszta mięsa i ostatnia cześć kapusty. Na wierzch wylewamy resztę sosu.

  4. Przykrywką zakrywamy naczynie żaroodporne, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 min.

    gotujzgagatkiem.blogspot.com

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń