Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Były oszukane gołąbki, teraz przyszedł czas na mniej zajmującą czas alternatywę tejże potrawy. Polecam w 100%, zwłaszcza ten sosik pomidorowy, który można wykorzystać do innych potraw.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Na sam początek przygotowujemy sos: w garnku rozgrzewamy margarynę, dodajemy mąkę i smażymy około 1 min energicznie mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i czekamy aż sos zgęstnieje. Według uznania można doprawić solą i pieprzem. Następnie szatkujemy kapustę ( jeżeli jest młoda kapusta to dodajemy świeżo poszatkowaną a jeżeli nie to obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 min.) i dzielimy na 3 części. Mięso mielone mieszamy z ryżem ugotowanym na sypko oraz przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra).
no naczynia żaroodpornego smarujemy masłem bądź margaryną i wykładamy jedną cześć poszatkowanej kapusty. Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego. Następnie na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy.
Powtarzamy układanie kolejnych warstw: druga cześć poszatkowanej kapusty, reszta mięsa i ostatnia cześć kapusty. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
Przykrywką zakrywamy naczynie żaroodporne, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 min. gotujzgagatkiem.blogspot.com