Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z indykiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12765
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1448
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14001
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5829
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12765
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1448
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14001
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5829
Składniki
Makaron wrzuć na posolny wrzątek, zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 8 minut. Kalafior i brokuły oczyść, podziel na różyczki. Gotuj w osobnych garnkach przez 7 minut w lekko posolonej wodzie.
Pieczone mięso pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Ugotowane warzywa przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną. Rozgrzej 2 łyżki masła. Zrumień na nim kawałeczki indyka. Zdejmij.
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oprósz ją mąką. Zasmaż, nie rumieniąc. Dolej mleko i 250 ml wody. Wsyp bulion. Gotuj 3 minuty. Sos beszamelowy przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron wymieszaj w żaroodpornej formie z warzywami oraz mięsem. Polej sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Zapiekaj ok. 20 minut.Źródło: Naj