Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z indykiem"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 446
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1805
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 367
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 446
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1805
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 367
Składniki
Makaron wrzuć na posolny wrzątek, zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 8 minut. Kalafior i brokuły oczyść, podziel na różyczki. Gotuj w osobnych garnkach przez 7 minut w lekko posolonej wodzie.
Pieczone mięso pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Ugotowane warzywa przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną. Rozgrzej 2 łyżki masła. Zrumień na nim kawałeczki indyka. Zdejmij.
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oprósz ją mąką. Zasmaż, nie rumieniąc. Dolej mleko i 250 ml wody. Wsyp bulion. Gotuj 3 minuty. Sos beszamelowy przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron wymieszaj w żaroodpornej formie z warzywami oraz mięsem. Polej sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Zapiekaj ok. 20 minut.Źródło: Naj