Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pasterska Shepherd's pie

Zapiekanka pasterska Shepherd's pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 43

Dodano:

Odsłon: 739

Zapiekanka genialna w swojej prostocie. Sycąca i przepyszna.

Składniki

  • 0,5 kg. mielonego mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 700 g. ziemniaków
  • 10 dkg sera żółtego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatułowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry
  • szczypiorek lub koperek
  • Mleko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka pasterska Shepherd's pie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskam przez praskę lub ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję mleko ok. 1/2 szklanki, łyżkę masła, pieprz i gałkę muszkatołową, wszystko razem mieszam do połączenia się składników. Masa ziemniaczana musi być luźniejsza niż normalne puree.

  2. Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażę. Dodaję mięso mielone (może być wieprzowe) i przyprawiam solą i pieprzem. Gdy mięso się usmaży dodaję pomidory z puszki i wszystko razem dusze do momentu odparowania całej wody, pod koniec smażenia dodaję groszek z puszki i opcjonalnie ulubione zioła.

  3. Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso, na mięso układam plasterki żółtego sera, na ser przekładam ziemniaki i wyrównuję, można łyżką uformować falę. Zapiekam w 180 stopniach ok. 45 min. Przed podaniem posypuję koperkiem lub szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń