Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka warzywna z anchois w stylu prowansalskim"
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 43
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 43
Składniki
ok. 75 minut
Pomidory, bakłażan i cukinie umyć, osuszyć. Pokroić w w plasterki o równej grubości. Oliwki odsączyć z zalewy.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Ułożyć w niej rzędami na przemian plasterki warzyw. Pomiędzy warzywa włożyć filety z sardeli, czyli anchois. Posypać oliwkami i skropić 4 łyżkami oliwy. Poprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, podlać bulionem warzywnym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Aby wierzch zapiekanki zbytnio się nie przyrumienił, pod koniec pieczenia można ją przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Rozmaryn umyć, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek, posypać nim zapiekankę 15 minut przed końcem pieczenia.
Czosnek obrać, posiekać. Dymkę oczyścić, pociąć na kawałeczki. Pozostałą oliwę wymieszać z czosnkiem i dymkami, wyłożyć na gotową zapiekankę.Źródło: Życie na gorąco