Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z cukinią i pieczarkami"
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 46
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 84
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 72
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 150
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 46
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 84
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 72
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 150
Składniki
Spaghetti gotujemy w całości w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą.
Pieczarki przekrawamy na pół, cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy przez kilka minut na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Pomidory kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem razem z przyprawami.
Makaron przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy tak, żeby nitki spaghetti utworzyły okrągły spód zapiekanki (jak w pizzy) i polewamy 2/3 mlecznej zalewy.
Układamy pieczarki, cukinię i pomidory, wylewamy resztę zalewy, posypujemy żółtym serem, pieczemy 25–30 minut w 180oC.
Bekon podsmażamy aż będzie chrupiący, kruszymy i posypujemy nim zapiekankę 5 minut przed końcem pieczenia.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 3,40 zł
Wartość odżywcza porcji 490 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 52 gŹródło: Rewia