Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z cukinią i pieczarkami"
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5364
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1717
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5241
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1750
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5364
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1717
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5241
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1750
Składniki
Spaghetti gotujemy w całości w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą.
Pieczarki przekrawamy na pół, cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy przez kilka minut na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Pomidory kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem razem z przyprawami.
Makaron przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy tak, żeby nitki spaghetti utworzyły okrągły spód zapiekanki (jak w pizzy) i polewamy 2/3 mlecznej zalewy.
Układamy pieczarki, cukinię i pomidory, wylewamy resztę zalewy, posypujemy żółtym serem, pieczemy 25–30 minut w 180oC.
Bekon podsmażamy aż będzie chrupiący, kruszymy i posypujemy nim zapiekankę 5 minut przed końcem pieczenia.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 3,40 zł
Wartość odżywcza porcji 490 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 52 gŹródło: Rewia