Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z dynią na kruchym spodzie

Zapiekanka z dynią na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 718

Dynia jest mało popularnym warzywen na polskich stołach. Jeżeli już się ją podaje to w formie słodkiej zupy na mleku. Danie, które proponuję jest proste do wykonania. Gdy nie ma się za wiele czasu farsz można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Warto też wiedzieć, że dynia zawiera witaminy z B1, B2, PP, E i C. Bogata jest też w błonnik, żelazo, fosfor, magnez, karoten a także selen, cynk, miedź i mangan.

Składniki

  • mąka, ok. 200 g.
  • masło, ok. 100g.
  • oliwa z oliwek, ok. 1-2 łyżki
  • sól
  • dynia, 1/4 sporej, lub pół średniej
  • kilka pieczarek, zależnie od wielkości 5-10 szt.
  • duża cebula, 1 szt.
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • ser feta, 1 opakowanie
  • pomidor, 1 duży lub 2 średnie
  • kuminu rzymskiego, tymianku, imbiru mielonego, pieprzu czarnego, sól do smaku, po około 1/2 łyżeczki
  • stączek chili, lub ok.1/3 łyżeczki mielonego, 1 mały
  • kurkuma, szczypta
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z dynią na kruchym spodzie

Przygotowanie

  1. Zagnieść wszystkie składniki cista i wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne, lekko tłustawe i odchodzić od rąk. Gdy nie chce się skleić to dodać odrobinę oliwy. Dobrze jest ciasto po wyłożeniu na blachę ponakłuwać widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku w 200Ä�ż�C. Ponieważ zazwyczaj po nałożeniu na surowe cisto mokrego farszu po upieczeniu od spodu ciasto jest upieczone, a pod farszem surowe.

  2. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i udusić. Jak zmięknie odparować na małym ogniu, tak aby powstało gęste puree dyniowe. Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać jeden zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki lub starte na dużych oczkach pieczarki i razem poddusić. Odparować na małym ogniu i zmieszać z dyniowym puree. Dodać wszystkie przyprawy, pozostałe, przeciśnięte ząbki czosnku i pół kostki sera feta. Wyłożyć farsz na spód ciasta. Na wierzch poukładać plasterki pomidora i pokruszone pół kostki sera feta. Piec w piekarniku ok. 20 minut w 200Ä�ż�C. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń